Látogatás egy másik reptérre

Szóval eljutottál egy versenyre, vagy egy repülős nyaralásra a barátaiddal. Személy szerint, nagyon fontosnak tartom egy rutin korai kialakítását ebben az esetben. Ez segít alkalmazkodni a mindennapi életben történt változáshoz és később a beilleszkedésben is.

Napi rutin

Az időzítés kulcsfontosságú tényező, hiszen minden szükséges tevékenységre elegendő időt kell szánni. Tapasztalatom szerint, minden vitorlázórepüléssel kapcsolatos dolog több időt igényel, mint azt az ember gondolná, szóval az első napon több időt szentelj erre. Ez majd később megtérül, mikor te már nyugodt vagy, miközben a barátaid vagy versenytársaid fejvesztve rohangálnak még. Természetesen az ilyesmi biztonság szempontjából sem praktikus… Szóval ne siess sehová, használd ki azt a plusz időt, hogy az elkerülhetetlen apró-cseprő dolgokat megoldd. Ha már berendezkedtél az új helyen, szigoríthatsz a rutinon, de mindig hagyj egy kis plusz időt.

Ha már hamar kialakítod a rutint - ezzel kevésbé stresszessé téve a táborban vagy versenyen töltött idődet – a teljes energiádat magára a napra vagy a rendezvényre koncentrálhatod. Végül is keményen megdolgoztál ezért a nyaralásért, vagy minden bizonnyal több évnyi munka volt benne, hogy eddig eljuss. Tehát ne légy lusta, alakíts ki egy rutint már az elején!

Szállás

A szállás fontos szempont. Ha úgy gondolod, hogy nem megfelelő számodra, akkor határozottan és gyorsan kell cselekedned, vagy a legrosszabb esetben kis változtatásokkal elérned, hogy ne zavarjon annyira az ott töltött időre. Ez egy fontos alapja az élvezeti tényezőnek, hiszen a megfelelő alvás és a feltöltődés kritikus részei.

Étrend

Gondoltál már az étkezésekre? Természetesen, ezekről is gondoskodnod kell. Előfordulhat, hogy nem tudod majd ugyanazt enni, amit otthon szoktál, azonban törekedni kell rá, hogy hasonlítson rá, így nem okoz majd akkora fájdalmat a váltás. A nemzetközi versenyek ilyen szempontból nehéz diók, oda mindenképp vigyél magaddal valami otthoni dolgot. Ha a mentális felkészültséged és a fizikai erőnléted rendben van, két-három heti nem tökéletes étrend nem okoz különösebb romlást a teljesítményedben. De minek kockáztatni?

Edzés

Mikor versenyzel, vagy csak a haverokkal repülsz, elég nehéz egy edzésprogramot tartani. Személy szerint előnyösnek gondolom, ha reggeli előtt egy 30-60 perces sétával indítod a napot. Elkezdheted a nap megtervezését, megfigyelheted az időjárást, gondolkozhatsz a kitűzött cél eléréséhez szükséges napi taktikádon. Elképesztő, hogy ilyenkor mennyi tudatalatti impulzus érhet az időjárással kapcsolatban, amiket később még hasznosíthat az ember. Ha pihenőnap van, ne felejtsd el betartani a rutint, edd, amit általában ennél, eddz a szokásos módon, kerüld a sört az ebédnél, stb – így szellemileg és fizikailag teljesen készen fogsz állni a következő repülésre.

De persze, ha egy repülős nyaraláson vagy a barátaiddal, miért is ne ihatnál egy sört?!

Az eredeti cikk szerzője: Adam Wooley; forrás: Wings and Wheels blog; fordította: Szamosujvári Lilla