03 febr, 22

Néha megkérdeznek: “Hogyan lehetnék jobb ebben a sportban?” Vagy annál is gyakrabban: “Megrekedtem és nem érzem úgy, hogy fejlődnék, mint pilóta”. A válasz mindkét kérdésre nagyon egyszerű: lankadatlanul gyakorold azt, amit nem csinálsz jól… 

Oszd fel részekre

Amikor egy zenész egy nehéz darabot tanul, vannak olyan részek, melyek könnyen mennek – és olyan részek, melyek eljátszása elsőre bonyolultnak vagy akár lehetetlennek tűnik. Az értelmetlen lenne, ha a zenész csak a jól hangzó, könnyű részekre koncentrálna – így soha nem tudná eljátszani a teljes darabot. Ehelyett a komoly szakember szegmensekre bontja a nehézségeket okozó részeket és kitartóan addig gyakorolja őket, míg az egykor gondot okozó részek nem mennek olyan jól, mint a többi. Előfordulhat, hogy napokat vagy akár egy egész hetet is eltölt egy-egy különösen nehéz szekvenciával mindaddig, míg az nem sikerül. De mikor végre sikerül, már olyan könnyűnek tűnik, hogy nem is emlékszik, milyen volt, mikor még el sem tudta játszani azt a nehéz darabot.

A repülés összetevői

A vitorlázórepülés is ilyen. Minden repülésnek vannak olyan részei, melyeket jól végre tudunk hajtani és olyanok, melyekkel küszködünk. Jobban (vagy gyakrabban) tekersz az egyik irányba, mint a másikba? Problémáid vannak a termikek gyors kimagozásával? Vagy gondot okoznak azok a termikek, melyeknél nagy bedöntés szükséges? Túl gyakran állsz meg tekerni – kis magasságnyereségért – izgulás miatt? Vagy még jóval azután is maradsz a termikben egy kis magasságért, miután már a legjobb átlagemelés alá esett tű? Az első lépés a fejlődés felé, hogy őszintén felismered és megvizsgálod azt, amit nem csinálsz jól.

A gyengeségek alapos vizsgálata

Ha az egyik irányba jobban (vagy többször) tekersz, akkor a következő repülésednél gyakorold a termikelést kizárólag a másik irányba. Ha nem tudsz nagy bedöntéssel jól repülni, próbálj “15 másodperces fordulókat” gyakorolni (ezeknél a fordulóknál 15 másodperc alatt teszel meg egy teljes kört – nem olyan egyszerű, mint ahogy hangzik) mindaddig, amíg nem megy jól. Ha gondot okoz a termikek gyors és hatékony kimagozása, akkor egy helyizés alkalmával hagyd ott az emelést, amint sikerült kimagoznod és emelkedned párszáz métert, repülj el tőle egy percig, majd menj vissza ugyanahhoz az emeléshez és magozd ki újra, majd újra és újra (különböző irányokból is). Ha a távrepüléseid során túl sokszor állsz meg tekerni, akkor gyakorold, hogy csak ésszerű távolság után állsz meg, addig pedig minden emelést (legyen az bármilyen erős), kihagysz. Ha túl sokáig maradsz egy termikben, akkor előre határozz meg egy bizonyos magasságot, ahol az emelés nagyságától függetlenül kiveszed és továbbmész. Érted a lényeget. Tanuld meg minden gyengeségedet kijavítani, míg az el nem tűnik. Azután pedig keress egy másikat, amin dolgozhatsz.

Az eredeti cikk szerzője: Roy Bourgeois; forrás: Wings and Wheels blog; fordította: Szamosujvári Lilla; kép: Kolos Feri

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This field is required.

This field is required.