27 jan, 22

Egy fontos szempont, legyen szó helyi- vagy távrepülésről, legyen annak célja puszta örömszerzés vagy a jobb átlagsebesség, fontos, hogy a termikben megszerzett energiát jól használjuk fel, hiszen keményen megdolgoztunk érte, miért is ne tarthatnánk meg belőle egy keveset! Egy helyiző pilóta arra törekszik, hogy a termikkel nyert magasságát megtartsa, és minél tovább maradhasson levegőben, a versenyző pilóták pedig minél gyorsabban szeretnék teljesíteni a kiírt feladatot. A termiket meggondolatlanul vagy könnyelműen elhagyni, ugyanakkora pazarlás, mint lassan megérkezni és kimagozni ugyanazt a termiket. Ezért is fontos – ebben a tekintetben is – fegyelmezettnek lenni.

Maradni vagy menni

Hogyan is csinálhatnánk ezt a legjobban? Az attól függ (mint minden más is a vitorlázórepülésben). Ahol emelés van, ott merülés is lesz. Ez egy tény, miszerint ezen a területen előbb vagy utóbb át kell siklanod. Ahogy emelkedem egy termikben, folyamatosan indokokat keresek a maradásra és a termik elhagyására. Ha az égkép előttünk kérdésesnek tűnik, akkor inkább indokolt még egy kört tenni a termikben, 30 másodpercnyi gondolkodási idő sokat számíthat a repülésedben. Mikor az előttünk lévő égkép homogénnek tűnik, sokkal agresszívabban hagyhatjuk el a termiket, mivel nagy valószínűséggel találhatunk legalább az adott termik erősségével megegyező másik emelést. Figyelem a szelet, és az adott napi levegőmozgásról képet alkotok a fejemben, a termik elhagyásakor ezt is szem előtt tartom.

Erős szeles vagy felhős nap?  Ebben az esetben a termikeknek megnyúlt formájuk lesz, vagy a felszálló levegő még mindig táplálja őket a szél felőli oldalról. A szél sorba rendezi a meleg levegőt, mely felhősorokat hoz létre. Ilyesfajta esetekben, miután eldöntöttem, hogy elhagyom a termiket, gyakran óvatosan a széllel szemben siklom, figyelek a szárnyaim alatti energiákra és a következőnek kinézett felhő irányába tartok. Nehéz leírni, hogy pontosan mikor is kell gyorsítani, de a következő bekezdésből kiderül miért.

A magon át

Egy másik módszer az, hogy 90o-kal a termik elhagyása előtt megszűkítjük a fordulót, így a termik magján haladhatunk át az elhagyáskor. Ez persze növeli a sebességünket az emelésben, de ami ennél is fontosabb, lehetővé teszi, hogy kevesebb időt töltsünk a merülésben – emlékszel még arra a pontra fentről, hogy ahol emelés van, ott merülés is lesz?! Azzal, hogy kevesebb időt töltünk a merülésben, két dolgot tehetünk, társaink elé kerülhetünk, és bölcsebben felhasználhatjuk az éppen nyert magasságunkat – elvégre nagyon is keményen megküzdöttünk azokért a méterekért.

Tájékozódás a forgalomról a termik elhagyásakor

Mint már az benned is felmerülhetett, az utóbbi módszer egy kis odafigyelést is igényel, mert mi van, ha alattad egy barátod vagy versenytársad van? Ezesetben nincs más lehetőséged, mint tiszteletben tartod őket és a terüket, óvatosan elhagyod a termiket, kiszámítható vagy, és épségben hazaérsz, hogy máskor is repülhess – az a pár másodperc, amit a leghatékonyabb termikelhagyással nyerhetsz, nem ér annyit, hogy összeütközz valakivel a termik elhagyásakor…

Biztonságos termikelést, mint mindig!

Az eredeti cikk szerzője: Adam Woolley; forrás: Wings and Wheels blog; fordította: Szamosujvári Lilla

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This field is required.

This field is required.