23 aug, 22

Franciaország közepén Issoudun repülőterén folyik a Vitorlázó Műrepülő világbajnokság 28 Advance és 17 unlimited versenyzővel. Az 1917 óta létező óriási repülőtér már több vitorlázórepülő világbajnokságnak adott helyet, de ez az első műrepülő világbajnokság a helyszínen.

A körülmények nagyon jók. Minden gép kényelmesen elfér a hangárban, 5 Robin vontatógép gondoskodik a gépek levegőbe juttatásáról, a nézőket hatalmas ledpanel tájékoztatja az eseményekről, székek, napágyak, asztalok a klubház körül, igy valóban ideálisnak nevezhető minden. Az időjárás sajnos nem optimális, így eddig mindössze két programot sikerült repülni a versenyzőknek.
 
A magyar csapatot Tóth Ferenc hétszeres világbajnok unlimited pilóta képviseli, advance kategóriában nincs versenyzőnk.
Az első versenyszám az ismert szabad program repülése volt. Itt a versenyzők már az idény elején közzétett 5 kötelező figurát egészítették ki 5 saját figurával, amit a felkészülés során gyakorolhattak.

Ezt a versenyszámot Tóth Feri hibátlan magabiztos repüléssel megnyerte. Ez még csak a “bemelegítő repülés” mondják a pilóták, ezután következik az ismeretlen műsor, ahol a figurákat a versenyzők javaslataiból állítják össze. Nyilván itt minden csapat igyekszik általa jól begyakorolt trükkös, és nehéz figurával boldogítani a versenytársakat.

Össze is jött egy olyan műsor ahol a műsor feléig talpon nem nagyon voltak a pilóták és mínusz 6 g-nél kisebb terheléssel nem nagyon lehetett megcsinálni a figura kombinációkat. Feri is betette egyik kedvenc figuráját az előre bukfencet a tetején fél orsó és fél negativ dobott orsóval. A hatás nem maradt el, ezt a figurát rajta kívül szépen senki nem tudta megrepülni. A többi figura sem volt persze könnyű, főleg olyan pontossággal megrepüni mint ahogy Feri bemutatta.

A helyezkedés is tökéletes volt, a műsort kb. 300 m-en fejezte be, igy leszállás után elégedetten szállt ki a kabinból. Én a birókhoz közeli pontról néztem a műsort és a költői kérdésem az volt, hogy a hibátlan egyszerűbb figurákra (pl.cápafog) mernek-e legalább 9-est vagy jobbat adni. (nem mertek…) Ennek ellenére 200 pont előnnyel átvette a vezetést. Ezt követően jött egy kis rémület, mert a főbíró úgy hallotta, hogy a magasságmérő felső magasság sértést jelzett, ami 70 pont minuszt jelentene, de szerencsére a logfileból kiderült hogy ez téves információ volt. Az őt követő versenyzőknek sem sikerült jobbat repülni, igy a két start után Tóth Feri vezeti az unlimited (vagyis korlátlan műrepülő) versenyt.

Az unlimited összesített eredmények.

Az advance vagyis haladó kategóriában sok új arcot láttunk, a Csehek egy igazán fiatal csapattal vágtak neki a megmérettetésnek, a legfiatalabb versenyző még nincs 18 éves.
Nem kis meglepetésre az ismert szabad program után két versenyző is a dobogón állt ebből a fiatal csapatból, és a legfiatalabb versenyző Oliver ADAMY állt a dobogó tetején. Olivér 2 éve ült először vitorlázó gépben, és amint lehetett elkezdett műrepülni.

    Előbb ASK21-el alap figurákat, majd két hónappal ezelőtt FOX-al megtanulta az advance programot, és egy hónapja repült először a Swift-el…
    Nyilván közforgalmi pilóta szeretne lenni, de a műrepülés napi szinten része életének, mivel a Condor szimulátorban minden nap legalább 1 órát repül.
    Hát igen… jobb elfoglaltság mint egy lövöldözős videojáték, még akkor is ha sokan nem hisznek a repülésben kamatoztatható hasznában. (én hiszek benne).

    Az advance összesített eredmények.

    Jelenleg a verseny felénél sem járunk és egyelőre várjuk a jó időt, a magas felhőalapot, hogy tudjuk folytatni a versenyt.