24 febr, 23

Gyöngyösi András és Szabó Péter 2023. február 14-én Veszprémben a „Sziklában” egyeztetett a légierővel a repülésbiztonságról és a 2023. évi légierőt is érintő légterek használatáról.

Jó hírek dióhéjban:

  1. Az Ukrán határszakaszt kivéve megszűnik a határmenti eseti légtér március 3-tól.
  2. A versenyek és edzések során, úgy mint eddig, lehetőség lesz egyeztetni és a katonai légtereket használni, mind a kecskeméti, mind a szolnoki bázist tekintve, sőt a kecskédi nemzeti alatt a Pápával is tudunk egyeztetni.
  3. A légierő levelet ír az AMC-nek, hogy a lőterek elérhetőségét kiadják a versenyrendezőknek, így az aktuális foglaltság esetében kell csak kikerülni.
  4. A légierő, nem csak a szolnoki és kecskeméti bázisán, de a központban is folyamatosan kíséri a repüléseinket az OGN-en keresztül.
  5. A határ keresztezés szabályai egyszerűsödtek. Nem kell a kilépő pontra repülni határkeresztezés közben, de a kétoldalú rádiókapcsolat és a transzponder használata kötelező. Versenyeken, nem kell transzpondert sem használni. Előterjesztettünk egy számunkra könnyítő javaslatot, miszerint az individuális repüléseknél se kelljen transzponder és verseny esetén egyáltalán ne kelljen rádiózni. Ezt a légierő a NATO légterekben támogatja.
  6. A tavaly megkötött háromoldalú LOA-t a légierő frissíti az idén és további könnyítéseket szeretne számunkra.
  7. A repülésbiztonságot szem előtt tartva, minden légtérsértésről értesíteni fogják a Szövetségünket is, hogy ki tudjuk elemezni és minimalizálni tudjuk a légtérproblémákat.
  8. A légierő annyira jó kezdeményezésnek tartja az MVSZ toborzó célú pályázatát, hogy minden nyertes pályázó klubot megpróbál segíteni és technikájával megjeleni a toborzótáborokban.
  9. Mivel szinte minden versenygépben a rádió képes a dual csatorna figyelésre ezért, ha nem működő katonai légtérben repülünk akkor majd egy a Hungaro Control által vitorlázórepülésre kiadott frekvenciát kell figyelnünk a „második” csatornán. Ha az eljárás működik és beválik még az eddiginél is rugalmasabban tudunk majd légtereket felhasználni.
  10. Nyíregyháza körül a katonai eseti légteret a földtől felemelték 3500 lábra, így 3500 láb alatt lehet közlekedni ebben a légtérben, ezzel a Nyíregyházától déli irányba kiadott kulcsluk alakú légtér ami a földtől 9500 lábig tart, tehermentesedig a motoros repülőktől és szabad út nyílik a vitorlázásra.